Karma Yük Bankaları, gecikmeli bir güç faktöründe yük testi sağlamak ya da güç katsayısını düzenlemek için kullanılan hem dirençli elemanlar(rezistans) hem de endüktanslar içerir. Bu sayede jeneratörü %100 kVA değerinde test etme imkânı sunar. Rezistif-Reaktif yükler, bir güç sistemi içindeki motor yüklerinin ve elektromanyetik cihazların çalışmasını simüle edebilir. Ayrıca tamamen rezistif yük sağlayabilir.
Çoğu jeneratör grubu, güç faktörü 0,8 güç olacak şekilde tasarlanıp üretilmektedir. Rezistif Yük bankalarının güç katsayısı ise (Pf) 1.0 dır. Bu yüzden jeneratör gurubunun verebileceği kVA değerini tam sağlayamaz. Örneğin 1000 kVA lık bir jeneratör gurubu, tamamen dirençli bir yük bankasına yalnızca 800kW güç sağlayabilir. Dolayısıyla rezistif yük bankası ile motorun tam yük testi yapılabilir ancak alternatörün nominal akımının maximum %80’i kadar test edilebilir. Bu, alternatör ve kontrol sisteminin nominal limitlere göre test edilmediği anlamına gelir.
Kullanım Alanları
Karma Tip Yük Bankaları geniş kullanım alanına sahiptir. Başlıca kullanım alanları aşağıda yer almaktadır.
Genel Özellikleri
Rezistif-Endüktif Yük Bankaları, farklı ihtiyaçlara uygun olarak çeşitli kabin tipleri ve havalandırma şekillerine sahip olarak üretilebilmektedir. Doğru sonucu almak için Yük bankası seçimi yaparken bu hususlara dikkat edilmelidir.
Yük bankası Koruma Sınıfları
Yük Bankası çevresel şartlardan etkilenmeyecek kapalı bir ortamda kullanılacaksa IP20 Koruma sınıfına sahip Dahili Tip Kabin ile tercih edilebilir.
Harici ortamda bir sundurma altında çalışacaksa IP20 / IP41 arası kabinler uygun olacaktır.
Bunların haricinde hiçbir ekstra önlem almadan harici ortamda güvenle çalışabilecek IP54 ve IP 56 koruma sınıfına sahip yük bankaları da üretilebilmektedir