• 0216 486 34 12
  • info@metratip.com
Rezistif – Endüktif Yük Bankaları, aynı kabin içerisinde hem rezistif (kW) hem de endüktif (kVAr) yük elemanları içeren yük bankalarıdır. Böylece işletme yükleri karma (kW+kVAr) tip olan Jeneratör, UPS, Gaz Türbini gibi güç kaynakları için aynı anda hem rezistif hem de endüktif yük sağlar, Cihazları %100 kVA değerinde test etme imkânı sunar.

Karma Yük Bankaları, gecikmeli bir güç faktöründe yük testi sağlamak ya da güç katsayısını düzenlemek için kullanılan hem dirençli elemanlar(rezistans) hem de endüktanslar içerir. Bu sayede jeneratörü %100 kVA değerinde test etme imkânı sunar. Rezistif-Reaktif yükler, bir güç sistemi içindeki motor yüklerinin ve elektromanyetik cihazların çalışmasını simüle edebilir. Ayrıca tamamen rezistif yük sağlayabilir. 

Çoğu jeneratör grubu, güç faktörü 0,8 güç olacak şekilde tasarlanıp üretilmektedir. Rezistif Yük bankalarının güç katsayısı ise (Pf) 1.0 dır. Bu yüzden jeneratör gurubunun verebileceği kVA değerini tam sağlayamaz. Örneğin 1000 kVA lık bir jeneratör gurubu, tamamen dirençli bir yük bankasına yalnızca 800kW güç sağlayabilir. Dolayısıyla rezistif yük bankası ile motorun tam yük testi yapılabilir ancak alternatörün nominal akımının maximum  %80’i kadar test edilebilir. Bu, alternatör ve kontrol sisteminin nominal limitlere göre test edilmediği anlamına gelir.  

Kullanım Alanları

Karma Tip Yük Bankaları geniş kullanım alanına sahiptir. Başlıca kullanım alanları aşağıda yer almaktadır. 

  • OEM : Fabrikalarda üretimi yapılan jeneratör, UPS ,alternatör, transformatör gibi güç kaynaklarının tasarım anma değerlerinin doğrulanmasında kullanılır.      
  • Telekom :  Bataryaların  kontrollü olarak deşarj edilmesi ve test edilmesinde kullanılır.  
  • Enerji :  Gaz Türbini, Rüzgar Türbini, Jeneratör, UPS,  gibi  ürünlerin bakım ve onarım hizmetleri sonrasında sahada ya da serviste kapasite ölçüm testi için kullanılır. 
  • Data Center: Veri merkezi yük bankaları ile kurulacak veri merkezlerinin elektriksel ve ısıl simülasyonu ve performans testlerinde kullanılır.
  • Dummy Load : düşük yükte çalışmayı önlemek üzere (Wet-Stacking) , Jeneratörü besleyen saha yükleri,    ≤ %30 un altına düştüğünde otomatik devreye girmek üzere kullanılır. 

Genel Özellikleri

Rezistif-Endüktif Yük Bankaları, farklı ihtiyaçlara uygun olarak çeşitli kabin tipleri ve havalandırma şekillerine sahip olarak üretilebilmektedir. Doğru sonucu almak için Yük bankası seçimi yaparken bu hususlara dikkat edilmelidir. 
Yük bankası Koruma Sınıfları
Yük Bankası çevresel şartlardan etkilenmeyecek kapalı bir ortamda kullanılacaksa IP20 Koruma sınıfına sahip Dahili Tip Kabin ile tercih edilebilir.
Harici ortamda bir sundurma altında çalışacaksa IP20 / IP41 arası kabinler uygun olacaktır. 
Bunların haricinde hiçbir ekstra önlem almadan harici ortamda güvenle çalışabilecek IP54 ve IP 56 koruma sınıfına sahip yük bankaları da üretilebilmektedir